| |
sp3vbf | 12.10.2011 22:07:04 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #784026 Od: 2011-8-13
| Ps Z jakiego powodu wyszło takie jasne? Dałeś gorzkie kakao??
_________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
sp3vbf | 12.10.2011 22:10:24 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #784030 Od: 2011-8-13
| A naszła mnie jeszcze jedna myśl??? Jak zachowa się to surowe ciasto na kierunku promieniowania anteny z dużym zyskiem przy wysokich częstotliwościach i dużej mocy??? ??????   Produkt uboczny pracy dx???    _________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
sp3vbf | 12.10.2011 22:11:36 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #784032 Od: 2011-8-13
| To i inny smack ihihihihihih
_________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
sp3vbf | 12.10.2011 22:18:31 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #784036 Od: 2011-8-13
| no,racja powinno być lepsze. u mnie pół z lukrem cytrynowym a pół z czekoladą , lepsze z kwaśną cytrynką , przełamuje to słodycz ciastka _________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
sq9jxb | 16.10.2011 19:42:39 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: JO90JB
Posty: 309 #786294 Od: 2011-9-2
| Wujek Google ma 
http://www.garnek.pl/mania99/8428556/mini-golabki-z-brukselki _________________ Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia
73! Janek SQ9JXB |
| |
sq5kgx | 30.10.2011 12:30:11 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: KO01PG - Piotrek
Posty: 730 #793319 Od: 2011-8-29
| Z kielichem w parze smakuje lepiej. _________________ Radio macht frei |
| |
sq7nlb | 30.10.2011 18:16:58 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: KO01KC
Posty: 161 #793471 Od: 2011-9-12
| Nie moglem zalozyc tematu wiec wpisuje to tutaj. Witam publikuję nr telefonu osoby z uposledzeniem umyslowym zapewne , ktora dzwoni mi ciagle.Puszcza nagrania jakies powiedzialem ,ze sprawe zglosze na policje jak nie przestanie.Może ktos sie uspokoi jak tu podam to chyba play nr telefonu 796 199 635 |
| |
sq7nlb | 30.10.2011 18:25:56 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: KO01KC
Posty: 161 #793486 Od: 2011-9-12
Ilość edycji wpisu: 1 | Jaka Elka umowie sie chyba zeby mu nakopac w tylek ale z policja pojade
czubek jakis Co to MAriusz 2 ostrzezenia admin ma za co kto ci to dal |
| |
sq7nlb | 30.10.2011 18:37:59 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: KO01KC
Posty: 161 #793498 Od: 2011-9-12
| Zglosze go niech go wsadza i juz bo to uchyniety jakis mowie mu nie dzwon a ten swoje . |
| |
sq5kgx | 30.10.2011 19:02:43 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: KO01PG - Piotrek
Posty: 730 #793522 Od: 2011-8-29
| Kurde Marcin powinieneś się cieszyć że ktoś o tobie pamięta. Może spodobał mu...(jej) się twój głos i nie wie jak zagadać  To może zagadaj, umów się i palnij w łeb (jeśli to dziewka to najpierw przeleć). A ja zamawiam udko. _________________ Radio macht frei |
| |
sq7nlb | 30.10.2011 19:35:14 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: KO01KC
Posty: 161 #793550 Od: 2011-9-12
| ucichl narzie i dobrze pozdrawiam was nie to wkrocze w akcje |
| |
sp3vbf | 30.10.2011 21:30:34 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #793615 Od: 2011-8-13
| Witam. Ja też lubię mięsko wiec proponuję przepis na pieczeń wołową a'la dziczyzna z buraczkami po polsku na gorąco. Przepis pochodzi ze starej książki kuchnia polska wydanie jeszcze z przed 1939r. Wielokrotnie przygotowywałem to danie mimo tego iż całości nie da się przygotować w jeden dzień. Na statku gdzie kucharzyłem i w domu cieszy się ono dużym uznaniem. Jeśli jest prawidłowo zrobione ciężko odróżnić wołowinę od dziczyzny.
Więc do dzieła>
Potrzebne nam będzie porcja wołowiny na pieczeń ok 2kg. 1/3 kostki masła (zależy od wielkości mięsa) bulion z zamoczonymi w nim dzień wcześniej grzybami 2 lub 3 szklanki garść grzybów leśnych 1 lub 2 litry mleka 3,2% ziele angielskie ok 5 kulek, 3-4 liście laurowe, kucharek lub wegeta ( w miejsce soli) olej, główka czosnku
PRZYGOTOWANIE Mięso wołowe ułożyć w kamiennym lub szklanym naczyniu i zalać mlekiem tak by było maksymalnie zalane mlekiem. Pozostawić do skruszenia w mleku na 2 dni w lodówce lub na dobę w cieple. obracać mięso w mleku co 8 - 9 godzin Jak mleko zrobi się różowawe i osiągnie konsystencje lekko jogurtową i minie zadany czas wyjąć mięso z zalewy , umyć pod ciepłą wodą i odsączyć ściereczką lnianą lub bawełnianą lekko ściskając. Mleko wylać. Obsuszone mięso (będzie odbarwione, lekko białawy nalot)natrzeć pieprzem,wegetą,i naszpilkować ząbkami czosnku, obsmażyć na maśle uprzednio je rozgrzewając tab by doprowadzić do wrzenia a nie spalić. Dokładnie pozamykać pory w mięsie(w procesie obsmażania), jest to konieczne aby było soczyste . Następnie przełożyć mięsko do brytfanny z rozgrzanym olejem . Nie przesadzać z ilością oleju to nie frytki . W tej fazie mięso straci mleczny zapach. Dodać ziele angielskie i liść laurowy zacząć dusić,na początku na średnim ogniu po godzinie zmniejszyć płomień.W tym momencie dolać to co zostało na patelni po obsmażeniu mięsa .Po ok 30 minutach od rozpoczęcia smażenia na oleju powoli podlewać bulionem, obracając pieczeń by się nie przypaliła. Grzybki dodamy jak mięso będzie jeszcze lekko twardawe, wcześniej nie ,bo grzyby będą przywierać do brytfanny a sam bulion już da nam smak do duszenia. Samo duszenie może trwać nawet 3 lub 4 godziny w zależności od wielkości pieczeni. W ostatniej fazie całość wywaru zaprawić śmietaną z odrobiną mąki. Jeśli mąkę przepalimy wcześniej na patelni, uzyskamy ciemny sos.
BURACZKI
Buraczki z pozostałe po barszczu lub specjalnie ugotowane, zetrzeć na wiórki na tarce . Na maśle usmażyć wędzony boczek krojony w kosteczkę ok 20 dkg na 1 kg buraków. Zaprawić małą ilością mąki, chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać buraki. Całość smażyć jeszcze chwilkę , i wlać około 1/2 szklanki kremówki. Dodać pieprz , sól do smaku, chwilę smażyć mieszając.
całość podawać z kopytkami, kaszą gryczaną( ja tak wolę) lub ziemniakami. Smacznego życzę.
W następnym odcinku> Klops faszerowany z kaszą Smacznego ,Vy73! _________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
sp3vbf | 30.10.2011 21:44:38 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #793624 Od: 2011-8-13
| Ps. z wieprzowiną też działa lecz wołowinka zdecydowanie lepsza _________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
sp3vbf | 30.10.2011 21:51:32 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #793629 Od: 2011-8-13
| Witaj Janku Tak, choć i samemu można masło sklarować. Dziś zrobiłem babkę 5 minutową w wersji piernik i babka cytrynowa, obydwie wersje są ok. Ps. przepis na tę babkę podałem wcześniej. Pozdrawiam
_________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
sq5kgx | 31.10.2011 05:50:40 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: KO01PG - Piotrek
Posty: 730 #793716 Od: 2011-8-29
| Ja wiem - chodzi o foremkę bo tam jest dziura ... no i żeby babka się za szybko nie rozleciała! _________________ Radio macht frei |
| |
HekTor | 31.10.2011 07:39:27 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #793727 Od: 2011-8-29
| No i właśnie - skoro jesteśmy przy kulinariach cukrowatych - a po co w babce jest ta dziura??? |
| |
HekTor | 31.10.2011 08:03:17 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #793735 Od: 2011-8-29
| To znaczy - to jest do wtykania tam palca...? :-((( |
| |
HekTor | 31.10.2011 11:03:59 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #793853 Od: 2011-8-29
| Kriss - to Ty???? W życiu bym Cię nie poznał!!! Świetnie się trzymasz. Uroczy z Ciebie chłopak... :-)))
Ale dlaczego bez nakrycia głowy - tego z szerokim rondem? Rzuciłeś tez palenie czy znów palisz po kryjomu?
73! - Henryk |
| |
HekTor | 31.10.2011 17:36:48 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #793986 Od: 2011-8-29
| Witajcie Zacni Smakosze,
Powracam do tak ważnej w życiu każdego krótkofalowca kwestii smaków. Pozostało mi trochę pokrojonych owoców pigwy po ubiegłorocznej nalewce. Po nalewce duuuużo wspomnień pozostało - a ten złom pigwiaty ciągle stoi w słoju. Dodaję go sobie do herbaty po zaparzeniu, ale dobrze komponuje mi się tylko z czarnymi herbatami.
Moje pytanie po tej inwokacji brzmi - co jeszcze można z tym zrobić? Wyrzucić szkoda, jest dość mocno przesiąknięta etylakiem (pali się na łyżeczce!). Przekręcić przez maszynkę i upiec babkę z dziurką? Dodać jako wsad do bigosu? Udekorować tym golonkę?
Oczekuję niebanalnych podpowiedzi...
73! - Henryk |
| |
sp3vbf | 31.10.2011 20:28:40 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #794071 Od: 2011-8-13
| Witajcie Wiśnie które pozostały po nalewce w wagomiarze 5kg zostały pożarte przeze mnie część same a część jako dodatek do lodów śmietankowych. Reszta skończyła w placku. Co do pigwy która jest twardsza to może maszynka , mielonko a następnie placek???  Pozdrawiam _________________ Vy73! Michał SP3VBF |