Kulinaria, czyli co komu smakuje?
SP1AP
Witam.
Ja też lubię mięsko wiec proponuję przepis na pieczeń wołową a'la dziczyzna z buraczkami po polsku na gorąco.
Przepis pochodzi ze starej książki kuchnia polska wydanie jeszcze z przed 1939r.
Wielokrotnie przygotowywałem to danie mimo tego iż całości nie da się przygotować w jeden dzień.
Na statku gdzie kucharzyłem i w domu cieszy się ono dużym uznaniem. Jeśli jest prawidłowo zrobione ciężko odróżnić wołowinę od dziczyzny.

Więc do dzieła>

Potrzebne nam będzie
porcja wołowiny na pieczeń ok 2kg.
1/3 kostki masła (zależy od wielkości mięsa)
bulion z zamoczonymi w nim dzień wcześniej grzybami 2 lub 3 szklanki
garść grzybów leśnych
1 lub 2 litry mleka 3,2%
ziele angielskie ok 5 kulek, 3-4 liście laurowe, kucharek lub wegeta ( w miejsce soli)
olej, główka czosnku

PRZYGOTOWANIE
Mięso wołowe ułożyć w kamiennym lub szklanym naczyniu i zalać mlekiem tak by było maksymalnie zalane mlekiem.
Pozostawić do skruszenia w mleku na 2 dni w lodówce lub na dobę w cieple.
obracać mięso w mleku co 8 - 9 godzin
Jak mleko zrobi się różowawe i osiągnie konsystencje lekko jogurtową i minie zadany czas wyjąć mięso z zalewy , umyć pod ciepłą wodą i odsączyć ściereczką lnianą lub bawełnianą lekko ściskając. Mleko wylać.
Obsuszone mięso (będzie odbarwione, lekko białawy nalot)natrzeć pieprzem,wegetą,i naszpilkować ząbkami czosnku, obsmażyć na maśle uprzednio je rozgrzewając tab by doprowadzić do wrzenia a nie spalić. Dokładnie pozamykać pory w mięsie(w procesie obsmażania), jest to konieczne aby było soczyste .
Następnie przełożyć mięsko do brytfanny z rozgrzanym olejem . Nie przesadzać z ilością oleju to nie frytki cool. W tej fazie mięso straci mleczny zapach.
Dodać ziele angielskie i liść laurowy zacząć dusić,na początku na średnim ogniu po godzinie zmniejszyć płomień.W tym momencie dolać to co zostało na patelni po obsmażeniu mięsa .Po ok 30 minutach od rozpoczęcia smażenia na oleju powoli podlewać bulionem, obracając pieczeń by się nie przypaliła.
Grzybki dodamy jak mięso będzie jeszcze lekko twardawe, wcześniej nie ,bo grzyby będą przywierać do brytfanny a sam bulion już da nam smak do duszenia.
Samo duszenie może trwać nawet 3 lub 4 godziny w zależności od wielkości pieczeni.
W ostatniej fazie całość wywaru zaprawić śmietaną z odrobiną mąki.
Jeśli mąkę przepalimy wcześniej na patelni, uzyskamy ciemny sos.

BURACZKI

Buraczki z pozostałe po barszczu lub specjalnie ugotowane, zetrzeć na wiórki na tarce .
Na maśle usmażyć wędzony boczek krojony w kosteczkę ok 20 dkg na 1 kg buraków.
Zaprawić małą ilością mąki, chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać buraki.
Całość smażyć jeszcze chwilkę , i wlać około 1/2 szklanki kremówki.
Dodać pieprz , sól do smaku, chwilę smażyć mieszając.

całość podawać z kopytkami, kaszą gryczaną( ja tak wolę)
lub ziemniakami.
Smacznego życzę.

W następnym odcinku> Klops faszerowany z kaszą
Smacznego ,Vy73!



  PRZEJDŹ NA FORUM