NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POGADUCHY KRÓTKOFALOWCÓW » KULINARIA, CZYLI CO KOMU SMAKUJE?

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 4 / 10>>>    strony: 123[4]5678910

Kulinaria, czyli co komu smakuje?

SP1AP
  
sp3vbf
31.10.2011 20:30:21
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #794073
Od: 2011-8-13
W tym roku z pigwy wykonałem soki i drzemy, niestety z braku odpowiedniej ilości wody ognistej nalewki nie wykonano, nad czym bolejęsmutny

_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
Pirania
31.10.2011 21:02:17
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: KO11IF

Posty: 427 #794106
Od: 2011-8-27
    HekTor pisze:

    Witajcie Zacni Smakosze,

    Powracam do tak ważnej w życiu każdego krótkofalowca kwestii smaków.

    Pozostało mi trochę pokrojonych owoców pigwy po ubiegłorocznej nalewce.


    Moje pytanie............. co jeszcze można z tym zrobić?



HekTor co za paskudztwo nalewka z pigwy .
Czy ma to świadectwo koszerności.
Bo jeżeli nie to można pozostałości przekazać SQ5KQX bo ma problemy z kurami.
Podrobi, posypie i kury będą łatwiejsze.
  
sp3vbf
09.11.2011 22:27:51
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #799512
Od: 2011-8-13


Ilość edycji Admina: 1
Witajcie
zachciało mi się , więc sobie zrobiłem i jem cieplutkie i pachnące z lodami właśnie kiedy to piszę.
a oto przepis
smacznego!!

APPLE CRUMBLE

Polecam
http://gotowanie.onet.pl/8957,0,1,apple-crumble,ksiazka_przepis.html
_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
sq8bwh
10.11.2011 18:41:56
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 422 #800005
Od: 2011-8-28
No to tera ja.. trochę zostało mi wina takie 2-3 letnie.. nie dobre i myślę aby ten płyn metodą chałupniczą ścieśnić i uzyskać więcej %. Jak to robicie w 6 okręgu? oczko
_________________
  
sq9jxb
19.11.2011 17:05:53
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: JO90JB

Posty: 309 #804613
Od: 2011-9-2
Barszcz czerwony.

Ale kiszony jest smaczniejszy pan zielony
_________________
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia

73! Janek SQ9JXB
  
sq9jxb
19.11.2011 18:34:27
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: JO90JB

Posty: 309 #804641
Od: 2011-9-2
Krzysztof - zrób kiedyś barszcz czerwony kiszony na chlebie razowym.

A przypraw szukaj z Kamis`a.
_________________
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia

73! Janek SQ9JXB
  
HekTor
20.11.2011 09:57:36
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #804886
Od: 2011-8-29


Ilość edycji wpisu: 1
Witajcie, o Zacni Degustatorzy,

Potrzebuję "na dzisiaj" (na wieczór) jakiś szybki i prościuteńki przepis na coś do asysty i wzmocnienia Beaujolais Nouveau 2011. Otrzymałem zlecenie na przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli (szalotki?) i pasty z zielonych oliwek. Kiedyś to degustowaliśmy "happy together", osoba zlecająca też - ale kombinuję coby to jakoś spolszczyć.

Oliwki to normalnie przetarłem z lekką VIRGIN będzie z tym rukola i jakieś smaki ziołowe, może dwa, trzy orzechy roztarte jeszcze do tego.

Jednak tej "konfitury" nie mam pojęcia co tu uczynić...
- Może kto coś podpowie, chyba skoncentruję się tylko na udziale tej czerwonej cebuli, czym to zagęścić co ma być tam dobrze komponujące się? Robiliście coś podobnego? To było raczej słodkawe (o ile dobrze pamiętam).

Onkel Gugel jakoś mi nie sprzyja... :-(
Od rana mam marnowaty humor, gdyby nie te perspektywy upojnego wieczoru (mamy dwie flaszki!).

Czekam niecierpliwie na wskazówki
- Henryk

P.S.
W kuchni jestem raczej "cienki bolek", także nie przestraszcie mnie swoimi wizjami smakowymi :-)
  
HekTor
20.11.2011 10:25:24
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #804895
Od: 2011-8-29
Odwołuję alarm!
Wygląda, że będzie dobrze - mam miód gryczany i czosnku też do tego dodam...
A do pasty dodam kefiru lekkiego!
Zapowiada się piękna i smakowita niedziela!
W górę serca!
  
HekTor
20.11.2011 15:55:59
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #805042
Od: 2011-8-29
OK. Jest i miód i cytryna, trochę tymianku - świetny smak!
Wyraźny i jakiś egzotyczny taki - jakby egzotyczny zrywacz cytryn wlazł z niewypranymi skarpetami do tej konfitury... :-). Stłumiłem to octem jabłkowy balsamicznego już nie ryzykowałem... :-)
Spróbowałem to niedawno z Serem Mazurskim (Made in Mlekpol Grajewo) - jest baaardzo smakowity!
Gdy się "przegryzie" i wytrawi jeszcze trochę do 19-tej to będzie dopiero atrakcja kulinarna.

Podoba mi się ta kuchnia francuska, nawet jest taka doświadczalno-konstruktorska.
Mieliście rację, że trzeba eksperymentować.
Nasz Kolega z Paryżą - Tolek, co prawda trochę narzeka na te ciągle jedzone żaby, sery i picie wina - ale ogólnie to coś w tym jedzeniu jest!

Muszę podejmować działania na rzecz spolonizowania tych niektórych ichnych dań.
Planuję w tygodniu wołowinę po burgundzku zwaną BOEUF BOURGUIGNON (!!!), wino już mam - ale skąd wziąć porządnej i młodej polędwicy, łopatki, strzałki, udźca - ewentualnie może rostbef czy rozbratel?

Aby do kolacji!
73! - Henryk
  
HekTor
20.11.2011 15:59:59
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #805043
Od: 2011-8-29
Jeszcze dopisek - ten ser mazurski to tylko tak na próbę, na podkład, bo do wina mam ciut-ciut zacniejsze...
:-)

P.S. Mariusz - przy stole nie można używać słowa, że danie "capi", ono ma przecież "specyficzny aromat"... :-)))
  
sq8bwh
21.11.2011 20:10:42
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 422 #805758
Od: 2011-8-28
Na MOM uważajta jeszcze..
_________________
  
sp3vbf
21.11.2011 22:42:27
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #805868
Od: 2011-8-13
hahhah, tak czasy nie wrócą...
Kiedyś z centralnej Polski, miasta Łodzi wiozłem 2 naręcza papieru toaletowego który udało mi się wystać w Universalu przed świętami cool
Jak do tramwaju NR4 wędrowałem z przewieszonymi przez tors na krzyż sznurami z papierem w rolkach (dziwnie ciętych- jak piłką?!?) wyglądałem jak obsługa taśmowego CKMu, a ile pytań po drodze- Panie a gdzie to rzucili...
hahahaha
bardzo szczęśliwy
_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
HekTor
22.11.2011 06:34:22
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #805921
Od: 2011-8-29
Witajcie wczesnym świtem,

Co jedliście na śniadanie?
Śmiało proszę...

Moich sześć parówek z chrzanem po kurpiowsku i razowcem z Kraski już wywołało miły nastrój.
Kawa PRIMA fusiasta (ale w filiżance!) smakowała wybornie.
Zapowiada się piękny dzień!

Jakie są Wasze ulubione dania przed włączeniem radiostacji rano?

Serdeczności z pięknie zachmurzonej, tajemniczo ponurej i zachęcająco wilgotnej Łomży
przesyłam Wszystki Smakoszom Eterowym
- Henryk
  
sq8bwh
22.11.2011 09:11:00
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 422 #805970
Od: 2011-8-28
Obrazek
_________________
  
sp3vbf
22.11.2011 09:49:57
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #805981
Od: 2011-8-13


Ilość edycji wpisu: 1
Witajcie
Jeśli nie ucierpiało zwierzę to parówka z soi chyba aniołek
U mnie na śniadanko była ziemniaczana zupka z wczoraj. taka zabielana. Nie wiedzieć czemu zwana w okolicy zamieszkania teściów "ślepe ryby"
Jedynym podobieństwem jakie widzę w zupie są ziarnka ziela angielskiego które pływają mi w talerzu.

bardzo szczęśliwy
Dzisiaj na obiadek będzie rosół i potrawka z kury , która jeszcze wczoraj biegała po podwórku u gospodarza i...... stwierdzam że przy produkcji tego obiadu kura ucierpiała najdotkliwiej ... dała głowę pod topórcool
Vy73!
_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
sp3vbf
22.11.2011 09:57:01
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #805984
Od: 2011-8-13


Ilość edycji wpisu: 1
a to podgląd na najdroższe mniam świata:


https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=133c9d50773ad6d9&mt

_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
sp3vbf
22.11.2011 14:05:43
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #806088
Od: 2011-8-13
Witaj Zbyszku
Wiem to , lecz tym sposobem nie mogę przesłać załączników a o to mi chodzi.
Z tego powodu potrzebna mi poczta@
Pozdr,
Ps.
3-ciego się widzimy?

_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
HekTor
27.11.2011 23:26:00
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #809139
Od: 2011-8-29
Krzysztofie - chyba se z nas jaja na twardo robisz???
To z jajami to tak co by konwencję kulinarną utrzymać.

Jakie kupony, kto, kiedy, gdzie - jakie wygrane?
Nie jadaj więcej takich zupek, bo od nich pańskich myśli dostajesz!

Nie uchodzi, nie uchodzi....

73! - Henryk

  
HekTor
27.11.2011 23:31:09
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #809141
Od: 2011-8-29


Ilość edycji wpisu: 1
Widzę też teraz na banerze reklamę organizerów KAMIS.
A KAMIS już nie jest nasz tylko amerykancki...
Może nie da się im nas całkiem zgłuszyć innymi nutami smakowymi.
Ten McCornik czy jakoś to niby potentat światowy, ale na wprowadzaniu swego brandu postanowił zaoszczędzić. Polacy wolą KAMIS-a, to pewne!

Pożyjemy - zobaczymy.

A które to z tradycyjnych, uprawianych w Polsce, ziół używają krótkofalowcy KF-UKF 'forumowi' do rosołów i bulionów mięsnych?

73!
  
HekTor
27.11.2011 23:59:59
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #809150
Od: 2011-8-29
Oooo...! - na surowo tej zieleniny chyba jakoś nie załapałem nigdy, by pogryźć sobie relaksowo...
Pietruszki i koperki owszem, owszem - ale lubczyka rzeczywiście jeszcze nie kuszałem!
Liście laurowe (bobkowe) kiedyś namiętnie żułem po zabalowaniu, tak dla neutralizacji "winokuriennowo wozducha".

Przejdz do góry strony<<<Strona: 4 / 10>>>    strony: 123[4]5678910

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POGADUCHY KRÓTKOFALOWCÓW » KULINARIA, CZYLI CO KOMU SMAKUJE?

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!


TestHub.pl - opinie, testy, oceny