NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POGADUCHY KRÓTKOFALOWCÓW » KULINARIA, CZYLI CO KOMU SMAKUJE?

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 3 / 10>>>    strony: 12[3]45678910

Kulinaria, czyli co komu smakuje?

SP1AP
  
sp3vbf
12.10.2011 22:07:04
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #784026
Od: 2011-8-13
Ps
Z jakiego powodu wyszło takie jasne?
Dałeś gorzkie kakao??

_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
sp3vbf
12.10.2011 22:10:24
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #784030
Od: 2011-8-13
A naszła mnie jeszcze jedna myśl???cool
Jak zachowa się to surowe ciasto na kierunku promieniowania anteny z dużym zyskiem przy wysokich częstotliwościach i dużej mocy???
??????coolcoolcoolbardzo szczęśliwy Produkt uboczny pracy dx???coolcoolcoolbardzo szczęśliwy
_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
sp3vbf
12.10.2011 22:11:36
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #784032
Od: 2011-8-13
To i inny smack ihihihihihih

_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
sp3vbf
12.10.2011 22:18:31
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #784036
Od: 2011-8-13
no,racja powinno być lepsze.
u mnie pół z lukrem cytrynowym a pół z czekoladą , lepsze z kwaśną cytrynką , przełamuje to słodycz ciastka
_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
sq9jxb
16.10.2011 19:42:39
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: JO90JB

Posty: 309 #786294
Od: 2011-9-2
Wujek Google ma pan zielony

http://www.garnek.pl/mania99/8428556/mini-golabki-z-brukselki
_________________
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia

73! Janek SQ9JXB
  
sq5kgx
30.10.2011 12:30:11
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: KO01PG - Piotrek

Posty: 730 #793319
Od: 2011-8-29
Z kielichem w parze smakuje lepiej.
_________________
Radio macht frei
  
sq7nlb
30.10.2011 18:16:58
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: KO01KC

Posty: 161 #793471
Od: 2011-9-12
Nie moglem zalozyc tematu wiec wpisuje to tutaj. Witam publikuję nr telefonu osoby z uposledzeniem umyslowym zapewne , ktora dzwoni mi ciagle.Puszcza nagrania jakies powiedzialem ,ze sprawe zglosze na policje jak nie przestanie.Może ktos sie uspokoi jak tu podam to chyba play nr telefonu 796 199 635
  
sq7nlb
30.10.2011 18:25:56
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: KO01KC

Posty: 161 #793486
Od: 2011-9-12


Ilość edycji wpisu: 1
Jaka Elka umowie sie chyba zeby mu nakopac w tylek ale z policja pojade
wesołyczubek jakis
Co to MAriusz 2 ostrzezenia admin ma za co kto ci to dalwesoły
  
sq7nlb
30.10.2011 18:37:59
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: KO01KC

Posty: 161 #793498
Od: 2011-9-12
Zglosze go niech go wsadza i juz bo to uchyniety jakis mowie mu nie dzwon a ten swoje .
  
sq5kgx
30.10.2011 19:02:43
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: KO01PG - Piotrek

Posty: 730 #793522
Od: 2011-8-29
Kurde Marcin powinieneś się cieszyć że ktoś o tobie pamięta.
Może spodobał mu...(jej) się twój głos i nie wie jak zagadać pan zielony
To może zagadaj, umów się i palnij w łeb (jeśli to dziewka to najpierw przeleć).
A ja zamawiam udko.
_________________
Radio macht frei
  
sq7nlb
30.10.2011 19:35:14
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: KO01KC

Posty: 161 #793550
Od: 2011-9-12
ucichl narzie i dobrze pozdrawiam was nie to wkrocze w akcjewesoły
  
sp3vbf
30.10.2011 21:30:34
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #793615
Od: 2011-8-13
Witam.
Ja też lubię mięsko wiec proponuję przepis na pieczeń wołową a'la dziczyzna z buraczkami po polsku na gorąco.
Przepis pochodzi ze starej książki kuchnia polska wydanie jeszcze z przed 1939r.
Wielokrotnie przygotowywałem to danie mimo tego iż całości nie da się przygotować w jeden dzień.
Na statku gdzie kucharzyłem i w domu cieszy się ono dużym uznaniem. Jeśli jest prawidłowo zrobione ciężko odróżnić wołowinę od dziczyzny.

Więc do dzieła>

Potrzebne nam będzie
porcja wołowiny na pieczeń ok 2kg.
1/3 kostki masła (zależy od wielkości mięsa)
bulion z zamoczonymi w nim dzień wcześniej grzybami 2 lub 3 szklanki
garść grzybów leśnych
1 lub 2 litry mleka 3,2%
ziele angielskie ok 5 kulek, 3-4 liście laurowe, kucharek lub wegeta ( w miejsce soli)
olej, główka czosnku

PRZYGOTOWANIE
Mięso wołowe ułożyć w kamiennym lub szklanym naczyniu i zalać mlekiem tak by było maksymalnie zalane mlekiem.
Pozostawić do skruszenia w mleku na 2 dni w lodówce lub na dobę w cieple.
obracać mięso w mleku co 8 - 9 godzin
Jak mleko zrobi się różowawe i osiągnie konsystencje lekko jogurtową i minie zadany czas wyjąć mięso z zalewy , umyć pod ciepłą wodą i odsączyć ściereczką lnianą lub bawełnianą lekko ściskając. Mleko wylać.
Obsuszone mięso (będzie odbarwione, lekko białawy nalot)natrzeć pieprzem,wegetą,i naszpilkować ząbkami czosnku, obsmażyć na maśle uprzednio je rozgrzewając tab by doprowadzić do wrzenia a nie spalić. Dokładnie pozamykać pory w mięsie(w procesie obsmażania), jest to konieczne aby było soczyste .
Następnie przełożyć mięsko do brytfanny z rozgrzanym olejem . Nie przesadzać z ilością oleju to nie frytki cool. W tej fazie mięso straci mleczny zapach.
Dodać ziele angielskie i liść laurowy zacząć dusić,na początku na średnim ogniu po godzinie zmniejszyć płomień.W tym momencie dolać to co zostało na patelni po obsmażeniu mięsa .Po ok 30 minutach od rozpoczęcia smażenia na oleju powoli podlewać bulionem, obracając pieczeń by się nie przypaliła.
Grzybki dodamy jak mięso będzie jeszcze lekko twardawe, wcześniej nie ,bo grzyby będą przywierać do brytfanny a sam bulion już da nam smak do duszenia.
Samo duszenie może trwać nawet 3 lub 4 godziny w zależności od wielkości pieczeni.
W ostatniej fazie całość wywaru zaprawić śmietaną z odrobiną mąki.
Jeśli mąkę przepalimy wcześniej na patelni, uzyskamy ciemny sos.

BURACZKI

Buraczki z pozostałe po barszczu lub specjalnie ugotowane, zetrzeć na wiórki na tarce .
Na maśle usmażyć wędzony boczek krojony w kosteczkę ok 20 dkg na 1 kg buraków.
Zaprawić małą ilością mąki, chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać buraki.
Całość smażyć jeszcze chwilkę , i wlać około 1/2 szklanki kremówki.
Dodać pieprz , sól do smaku, chwilę smażyć mieszając.

całość podawać z kopytkami, kaszą gryczaną( ja tak wolę)
lub ziemniakami.
Smacznego życzę.

W następnym odcinku> Klops faszerowany z kaszą
Smacznego ,Vy73!


_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
sp3vbf
30.10.2011 21:44:38
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #793624
Od: 2011-8-13
Ps. z wieprzowiną też działa lecz wołowinka zdecydowanie lepsza
_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
sp3vbf
30.10.2011 21:51:32
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #793629
Od: 2011-8-13
Witaj Janku
Tak, choć i samemu można masło sklarować.
Dziś zrobiłem babkę 5 minutową w wersji piernik i babka cytrynowa, obydwie wersje są ok.
Ps. przepis na tę babkę podałem wcześniej.
Pozdrawiam

_________________
Vy73! Michał SP3VBF
  
sq5kgx
31.10.2011 05:50:40
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: KO01PG - Piotrek

Posty: 730 #793716
Od: 2011-8-29
Ja wiem - chodzi o foremkę bo tam jest dziura pan zielony ... no i żeby babka się za szybko nie rozleciała!
_________________
Radio macht frei
  
HekTor
31.10.2011 07:39:27
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #793727
Od: 2011-8-29
No i właśnie - skoro jesteśmy przy kulinariach cukrowatych
- a po co w babce jest ta dziura???
  
HekTor
31.10.2011 08:03:17
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #793735
Od: 2011-8-29
To znaczy - to jest do wtykania tam palca...?
:-(((
  
HekTor
31.10.2011 11:03:59
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #793853
Od: 2011-8-29
Kriss - to Ty????
W życiu bym Cię nie poznał!!!
Świetnie się trzymasz.
Uroczy z Ciebie chłopak... :-)))

Ale dlaczego bez nakrycia głowy - tego z szerokim rondem?
Rzuciłeś tez palenie czy znów palisz po kryjomu?

73! - Henryk
  
HekTor
31.10.2011 17:36:48
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 111 #793986
Od: 2011-8-29
Witajcie Zacni Smakosze,

Powracam do tak ważnej w życiu każdego krótkofalowca kwestii smaków.

Pozostało mi trochę pokrojonych owoców pigwy po ubiegłorocznej nalewce.
Po nalewce duuuużo wspomnień pozostało - a ten złom pigwiaty ciągle stoi w słoju.
Dodaję go sobie do herbaty po zaparzeniu, ale dobrze komponuje mi się tylko z czarnymi herbatami.

Moje pytanie po tej inwokacji brzmi - co jeszcze można z tym zrobić?
Wyrzucić szkoda, jest dość mocno przesiąknięta etylakiem (pali się na łyżeczce!).
Przekręcić przez maszynkę i upiec babkę z dziurką?
Dodać jako wsad do bigosu?
Udekorować tym golonkę?

Oczekuję niebanalnych podpowiedzi...

73! - Henryk
  
sp3vbf
31.10.2011 20:28:40
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Piła i okolice

Posty: 46 #794071
Od: 2011-8-13
Witajcie
Wiśnie które pozostały po nalewce w wagomiarze 5kg zostały pożarte przeze mnie część same a część jako dodatek do lodów śmietankowych.
Reszta skończyła w placku.
Co do pigwy która jest twardsza to może maszynka , mielonko a następnie placek??? aniołek
Pozdrawiam
_________________
Vy73! Michał SP3VBF

Przejdz do góry strony<<<Strona: 3 / 10>>>    strony: 12[3]45678910

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POGADUCHY KRÓTKOFALOWCÓW » KULINARIA, CZYLI CO KOMU SMAKUJE?

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!


TestHub.pl - opinie, testy, oceny