| |
sp3vbf | 31.10.2011 20:30:21 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #794073 Od: 2011-8-13
| W tym roku z pigwy wykonałem soki i drzemy, niestety z braku odpowiedniej ilości wody ognistej nalewki nie wykonano, nad czym boleję
_________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
Pirania | 31.10.2011 21:02:17 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: KO11IF
Posty: 427 #794106 Od: 2011-8-27
| HekTor pisze:
Witajcie Zacni Smakosze,
Powracam do tak ważnej w życiu każdego krótkofalowca kwestii smaków. Pozostało mi trochę pokrojonych owoców pigwy po ubiegłorocznej nalewce.
Moje pytanie............. co jeszcze można z tym zrobić?
HekTor co za paskudztwo nalewka z pigwy . Czy ma to świadectwo koszerności. Bo jeżeli nie to można pozostałości przekazać SQ5KQX bo ma problemy z kurami. Podrobi, posypie i kury będą łatwiejsze. |
| |
sp3vbf | 09.11.2011 22:27:51 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #799512 Od: 2011-8-13
Ilość edycji Admina: 1 | Witajcie zachciało mi się , więc sobie zrobiłem i jem cieplutkie i pachnące z lodami właśnie kiedy to piszę. a oto przepis smacznego!!
APPLE CRUMBLE
Polecam http://gotowanie.onet.pl/8957,0,1,apple-crumble,ksiazka_przepis.html _________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
sq8bwh | 10.11.2011 18:41:56 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 422 #800005 Od: 2011-8-28
| No to tera ja.. trochę zostało mi wina takie 2-3 letnie.. nie dobre i myślę aby ten płyn metodą chałupniczą ścieśnić i uzyskać więcej %. Jak to robicie w 6 okręgu?  _________________
 |
| |
sq9jxb | 19.11.2011 17:05:53 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: JO90JB
Posty: 309 #804613 Od: 2011-9-2
| Barszcz czerwony.
Ale kiszony jest smaczniejszy  _________________ Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia
73! Janek SQ9JXB |
| |
sq9jxb | 19.11.2011 18:34:27 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: JO90JB
Posty: 309 #804641 Od: 2011-9-2
| Krzysztof - zrób kiedyś barszcz czerwony kiszony na chlebie razowym.
A przypraw szukaj z Kamis`a. _________________ Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia
73! Janek SQ9JXB |
| |
HekTor | 20.11.2011 09:57:36 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #804886 Od: 2011-8-29
Ilość edycji wpisu: 1 | Witajcie, o Zacni Degustatorzy,
Potrzebuję "na dzisiaj" (na wieczór) jakiś szybki i prościuteńki przepis na coś do asysty i wzmocnienia Beaujolais Nouveau 2011. Otrzymałem zlecenie na przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli (szalotki?) i pasty z zielonych oliwek. Kiedyś to degustowaliśmy "happy together", osoba zlecająca też - ale kombinuję coby to jakoś spolszczyć.
Oliwki to normalnie przetarłem z lekką VIRGIN będzie z tym rukola i jakieś smaki ziołowe, może dwa, trzy orzechy roztarte jeszcze do tego.
Jednak tej "konfitury" nie mam pojęcia co tu uczynić... - Może kto coś podpowie, chyba skoncentruję się tylko na udziale tej czerwonej cebuli, czym to zagęścić co ma być tam dobrze komponujące się? Robiliście coś podobnego? To było raczej słodkawe (o ile dobrze pamiętam).
Onkel Gugel jakoś mi nie sprzyja... :-( Od rana mam marnowaty humor, gdyby nie te perspektywy upojnego wieczoru (mamy dwie flaszki!).
Czekam niecierpliwie na wskazówki - Henryk
P.S. W kuchni jestem raczej "cienki bolek", także nie przestraszcie mnie swoimi wizjami smakowymi :-) |
| |
HekTor | 20.11.2011 10:25:24 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #804895 Od: 2011-8-29
| Odwołuję alarm! Wygląda, że będzie dobrze - mam miód gryczany i czosnku też do tego dodam... A do pasty dodam kefiru lekkiego! Zapowiada się piękna i smakowita niedziela! W górę serca! |
| |
HekTor | 20.11.2011 15:55:59 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #805042 Od: 2011-8-29
| OK. Jest i miód i cytryna, trochę tymianku - świetny smak! Wyraźny i jakiś egzotyczny taki - jakby egzotyczny zrywacz cytryn wlazł z niewypranymi skarpetami do tej konfitury... :-). Stłumiłem to octem jabłkowy balsamicznego już nie ryzykowałem... :-) Spróbowałem to niedawno z Serem Mazurskim (Made in Mlekpol Grajewo) - jest baaardzo smakowity! Gdy się "przegryzie" i wytrawi jeszcze trochę do 19-tej to będzie dopiero atrakcja kulinarna.
Podoba mi się ta kuchnia francuska, nawet jest taka doświadczalno-konstruktorska. Mieliście rację, że trzeba eksperymentować. Nasz Kolega z Paryżą - Tolek, co prawda trochę narzeka na te ciągle jedzone żaby, sery i picie wina - ale ogólnie to coś w tym jedzeniu jest!
Muszę podejmować działania na rzecz spolonizowania tych niektórych ichnych dań. Planuję w tygodniu wołowinę po burgundzku zwaną BOEUF BOURGUIGNON (!!!), wino już mam - ale skąd wziąć porządnej i młodej polędwicy, łopatki, strzałki, udźca - ewentualnie może rostbef czy rozbratel?
Aby do kolacji! 73! - Henryk |
| |
HekTor | 20.11.2011 15:59:59 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #805043 Od: 2011-8-29
| Jeszcze dopisek - ten ser mazurski to tylko tak na próbę, na podkład, bo do wina mam ciut-ciut zacniejsze... :-)
P.S. Mariusz - przy stole nie można używać słowa, że danie "capi", ono ma przecież "specyficzny aromat"... :-))) |
| |
sq8bwh | 21.11.2011 20:10:42 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 422 #805758 Od: 2011-8-28
| Na MOM uważajta jeszcze.. _________________
 |
| |
sp3vbf | 21.11.2011 22:42:27 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #805868 Od: 2011-8-13
| hahhah, tak czasy nie wrócą... Kiedyś z centralnej Polski, miasta Łodzi wiozłem 2 naręcza papieru toaletowego który udało mi się wystać w Universalu przed świętami  Jak do tramwaju NR4 wędrowałem z przewieszonymi przez tors na krzyż sznurami z papierem w rolkach (dziwnie ciętych- jak piłką?!?) wyglądałem jak obsługa taśmowego CKMu, a ile pytań po drodze- Panie a gdzie to rzucili... hahahaha
 _________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
HekTor | 22.11.2011 06:34:22 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #805921 Od: 2011-8-29
| Witajcie wczesnym świtem,
Co jedliście na śniadanie? Śmiało proszę...
Moich sześć parówek z chrzanem po kurpiowsku i razowcem z Kraski już wywołało miły nastrój. Kawa PRIMA fusiasta (ale w filiżance!) smakowała wybornie. Zapowiada się piękny dzień!
Jakie są Wasze ulubione dania przed włączeniem radiostacji rano?
Serdeczności z pięknie zachmurzonej, tajemniczo ponurej i zachęcająco wilgotnej Łomży przesyłam Wszystki Smakoszom Eterowym - Henryk |
| |
sq8bwh | 22.11.2011 09:11:00 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 422 #805970 Od: 2011-8-28
|  _________________
 |
| |
sp3vbf | 22.11.2011 09:49:57 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #805981 Od: 2011-8-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Witajcie Jeśli nie ucierpiało zwierzę to parówka z soi chyba  U mnie na śniadanko była ziemniaczana zupka z wczoraj. taka zabielana. Nie wiedzieć czemu zwana w okolicy zamieszkania teściów "ślepe ryby" Jedynym podobieństwem jakie widzę w zupie są ziarnka ziela angielskiego które pływają mi w talerzu.
 Dzisiaj na obiadek będzie rosół i potrawka z kury , która jeszcze wczoraj biegała po podwórku u gospodarza i...... stwierdzam że przy produkcji tego obiadu kura ucierpiała najdotkliwiej ... dała głowę pod topór Vy73! _________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
sp3vbf | 22.11.2011 09:57:01 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #805984 Od: 2011-8-13
Ilość edycji wpisu: 1 | a to podgląd na najdroższe mniam świata:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=133c9d50773ad6d9&mt
_________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
sp3vbf | 22.11.2011 14:05:43 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Piła i okolice
Posty: 46 #806088 Od: 2011-8-13
| Witaj Zbyszku Wiem to , lecz tym sposobem nie mogę przesłać załączników a o to mi chodzi. Z tego powodu potrzebna mi poczta@ Pozdr, Ps. 3-ciego się widzimy?
_________________ Vy73! Michał SP3VBF |
| |
HekTor | 27.11.2011 23:26:00 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #809139 Od: 2011-8-29
| Krzysztofie - chyba se z nas jaja na twardo robisz??? To z jajami to tak co by konwencję kulinarną utrzymać.
Jakie kupony, kto, kiedy, gdzie - jakie wygrane? Nie jadaj więcej takich zupek, bo od nich pańskich myśli dostajesz!
Nie uchodzi, nie uchodzi....
73! - Henryk
|
| |
HekTor | 27.11.2011 23:31:09 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #809141 Od: 2011-8-29
Ilość edycji wpisu: 1 | Widzę też teraz na banerze reklamę organizerów KAMIS. A KAMIS już nie jest nasz tylko amerykancki... Może nie da się im nas całkiem zgłuszyć innymi nutami smakowymi. Ten McCornik czy jakoś to niby potentat światowy, ale na wprowadzaniu swego brandu postanowił zaoszczędzić. Polacy wolą KAMIS-a, to pewne!
Pożyjemy - zobaczymy.
A które to z tradycyjnych, uprawianych w Polsce, ziół używają krótkofalowcy KF-UKF 'forumowi' do rosołów i bulionów mięsnych?
73! |
| |
HekTor | 27.11.2011 23:59:59 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 111 #809150 Od: 2011-8-29
| Oooo...! - na surowo tej zieleniny chyba jakoś nie załapałem nigdy, by pogryźć sobie relaksowo... Pietruszki i koperki owszem, owszem - ale lubczyka rzeczywiście jeszcze nie kuszałem! Liście laurowe (bobkowe) kiedyś namiętnie żułem po zabalowaniu, tak dla neutralizacji "winokuriennowo wozducha". |